top of page

PROJELER

Hava ile Çalışan Araba

 

Bilkent Üniversitesi araştırmacıları ve öğrencileri, sıkıştırılmış havayla çalışan araç geliştirdi. 8 Mayıs 2015 tarihindeki Spring Fest'te tanıtımı yapıldı.

 

Araç, bir tankın içine yüksek basınçla sıkıştırılmış havanın, özel regülatörden geçirilerek borularla motordaki pistonu çalıştırması esasına dayanıyor. Araç, dışarı atık olarak solunabilir hava veriyor.

 

Hava ile Çalışan Tekerlekli Sandalye

 

 

 

 

 

2015-2016 Dönemi Projesi

 

Model Altay Tank

Otokar firması tarafından üretilen ilk yerli tank olan Altay‘ın modellenmesi yapılmış ve 1/16 ölçülerinde 5 adet (kuru sıkı ve ateş püskürten modeller) üretilmiştir. Proje boyunca CAD tasarımları yapılmış, tasarım doğrultusunda tankın gövdesi tahta ve alüminyumdan yapılmıştır.

 

"2013 sonlarında temelleri atılan ve FNSS Sponsorluğunda başarıyla sonuçlanan bir öğrenci projesini daha, güzel hatıralarla geride bırakmış olduk. Bizleri de bu etkinliğe dahil ettikleri için projede görev alan tüm öğrencilerimize teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz."

 

- FNSS, BİLKENT ÜNİVERSİTESİ MAYFEST FESTİVALİ'NDE

Üç Boyulu Yazıcı

 

Açık kaynak dökümanları ve yazılımları kullanılarak üretilen ilk RepRap model üç boyutlu yazıcı geliştirilerek piyasadaki diğer plastik döken üç boyutlu yazıcılarda görülen; yatak ısınma süresi, basım süresi, destek malzemesi ile döküm, gürültü, katman kalınlığı, farklı malzemelerin bir arada kullanılması ihtiyacı ve maliyet gibi sıkıntılar çözülmüştür. Bu sıkıntıların giderilmesi ile iki adet plastik (ABS ve PLA) dökebilen üç boyutlu yazıcı prototipleri başarılı bir şekilde Bilkent Üniversitesi öğrencilerinin kullanımındadır.

 

Meteoroloji Balonu

 

Meteoroloji balonları içi helyumla doldurulmuş ve çapı 10 metreye kadar çıkabilen latex balonlardır. Bu balonlara sıcaklık, basınç ve nem ölçen, radiosonde adı verilen aparatlar takılır ve balonlar serbest bırakılır. Yükseldikçe balonun üzerindeki basınç azalacağından hacmi, dolayısıyla çapı artar. İlk önce konu ile ilgili kapsamlı literatür araştırması yapıldı. Balonun ne kadar helyum ve çap ile ne kadar yük kaldırdığı hesaplandı. Daha sonra ise belirli bir yükseklikteki sıcaklık, basınç ve nem değerleri ile kamera görüntülerinin kablosuz modem aracılığıyla alınması sağlandı. Bilkent Üniversitesi Spring Fest 2014'te balonumuz o günkü sıcaklık, nem ve basınç değerlerini ölçmüştür.

Model F-22 Uçak

 

Tasarımı yapılmış parçalar, dayanıklı ve hafif malzeme olan Depron'dan kesilerek bir araya getirilmiştir. Elektronik sistemlerin ve pilin yerleştirilmesi, motorun takılması ve servoların takılması ile proje test uçuşlarına hazır hale gelmiştir. Bunun yanı sıra kanatlarda doğru açıların verilerek aerodinamik kurallara uygun hava levhası oluşturulması, denge için ağırlık merkezine göre gerekli yerlere ağırlıklar bağlanması ve hassasiyet ayarlarının yapılması da montajın son aşamalarıdır. Son olarak bitmiş uçakları uçurabilmek için Türk Hava Kurumu'ndan temin edilen uçuş simülatörü ile öğrencilere model uçak uçurma eğitimi de verilmiştir. Proje sonunda toplam 9 uçak üretilmiştir.

 

bottom of page